Szklankę surowej kaszy jaglanej zalewamy wrzątkiem tak, aby pływała. Przez chwilę mieszamy, po czym odlewamy. Płuczemy jeszcze raz, tym razem ciepłą wodą z kranu i ponownie odlewamy. Przekładamy kaszę do garnka, dodajemy dwie szklanki wody (stosujemy proporcję 2:1 - dwie szklanki wody na jedną szklankę kaszy), odrobinę soli i łyżeczkę oleju kokosowego. Od momentu zagotowania, gotujemy 15 minut na małym gazie, mieszając. Po tym czasie możemy pozostawić ją jeszcze w garnku pod przykryciem na kilka minut. Tak przygotowana kasza jest gotowa do spożycia. Można podawać ją na słodko (z dodatkiem owoców, dżemów, konfitur), z warzywami lub jako zamiennik ziemniaków czy makaronów. Sprawdzi się zarówno w wersji śniadaniowej, jak również jako dodatek do obiadu czy deser.
By zaoszczędzić czas na poszukiwaniach w ekologicznych sklepach stacjonarnych, po zakup dobrej jakości kaszy jaglanej w bardzo przystępnej cenie, odsyłam na stronę http://supple.pl/s/kasza-jaglana
Odpowiednio przygotowana jest rewelacyjna :) Najbardziej lubię zapiekaną z owocami pod kruszonką albo w postaci budyniu.
OdpowiedzUsuńUwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńNiby prosta czynność, a można się wyłożyć :) Przydatny post :)
OdpowiedzUsuńRóżnie to u mnie wychodzi niestety...
OdpowiedzUsuńU mnie spoko wyszło.
OdpowiedzUsuńNigdy nie myślałem że może być problem z tym
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję!
OdpowiedzUsuń