Chipsy z jarmużu
Jarmuż to ostatnio modne zielone warzywo z rodziny kapustnych. Zawiera duże ilości chlorofilu, karotenu, jest też źródłem witaminy C, K, witamin z grupy B oraz wapnia, magnezu, potasu, fosforu i żelaza. 100 gramów produktu to około 30 kcal. Zapachem i smakiem nieco przypomina kapustę, jednak odpowiednio przyrządzony stanowi bardzo atrakcyjny kąsek. Można go smażyć, gotować, dodawać do koktajli lub jeść surowy. Ja przyrządziłam dziś jarmuż w formie chipsów, które są chrupiącą i bardzo zdrową przekąską. Ich przygotowanie zajmuje pięć minut, na kolejnych pięć trafiają do piekarnika.
Potrzebujemy (na dwie średnie porcje):
125 gramów surowego jarmużu
2 łyżki oliwy z oliwek
mieszanka ulubionych przypraw (ja użyłam pieprzu ziołowego, curry, ostrej papryki i słodkiej papryki)
Przygotowanie:
Jarmuż płuczemy, suszymy i oddzielamy liście od twardej części łodygi, po czym dzielimy je na mniejsze kawałki. W misce dokładnie mieszamy oliwę z przyprawami. Skrapiamy nią jarmuż rozłożony na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (można też użyć pędzelka lub namoczyć liście bezpośrednio w naczyniu z marynatą). Chipsy wstawiamy na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 150°C. Zachowują apetyczny zielony kolor i są chrupiące. Łatwo je spalić, więc pilnujemy czasu!
Jarmuż najłatwiej znaleźć w warzywniakach, bywa również w hipermarketach i sklepach dyskontowych obok mieszanek sałat (ja kupowałam go dziś w E.Leclerc, na pewno jest też w Biedronce). Koszt opakowania lub pęczku to kilka złotych.
Nie są one bardzo gorzkie? ;)
OdpowiedzUsuńNie, jeśli oliwa jest dobrej jakości, przyprawy są odpowiednio dobrane i nie trzymamy ich zbyt długo w piekarniku. Ale na wszelki wypadek można przed przygotowaniem sparzyć jarmuż gorącą wodą (;
Usuń