Najtrudniejszym (najcięższym!) etapem przygotowania zupy z
dyni jest przyniesienie jej do domu. Danie jest łatwe do przyrządzenia,
rozgrzewa, a dodatkowo dostarcza organizmowi składników odżywczych i witamin.
Potrzebujemy:
wcześniej ugotowany wywar z warzyw - marchewki, pora,
selera, pietruszki i cebuli
2
kilogramy surowej dyni (najlepiej hokkaido)
pokrojona w kostkę cebula
3 ząbki czosnku
1-2 łyżeczki przyprawy curry
1 cm
korzenia imbiru
pół papryczki chili
2 łyżki oleju kokosowego
sól
pieprz
pestki dyni
Przygotowanie:
Dynię porcjujemy na mniejsze części, a następnie obieramy i
kroimy w grubą kostkę. Na dużej patelni (najlepiej wok) podsmażamy na oleju
kokosowym czosnek i cebulę, aż zmiękną. Dorzucamy dynię, papryczkę chili, starty
imbir i curry; smażymy około 10 minut. Całość dodajemy do garnka z
przygotowanym wcześniej wywarem. Gotujemy pół godziny, aż dynia będzie miękka.
Wszystkie składniki, łącznie z marchewką z bulionu, blendujemy kilka minut, do
uzyskania konsystencji kremu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ewentualnie
curry, jeśli wolimy ostry smak (nie należy jednak przesadzać, bo zupa, dzięki
dodaniu chili, jest pikantna, a ostateczny smak zyskuje dopiero dzień po
przyrządzeniu - dlatego, jeśli ktoś jest w stanie wytrzymać bez podjadania, warto poczekać!). Po przelaniu zupy do talerzy, posypujemy ją z wierzchu uprażonymi
pestkami dyni.
Rano lece po skladniki. Przecudownie wyglada ❤
OdpowiedzUsuń