Proszek, dostępny w sklepach ekologicznych, aptekach i
sklepach internetowych, to nic innego jak wysuszone zielone liście jęczmienia.
Jest to naturalny środek spożywczy wytwarzany bez użycia szkodliwych środków
chemicznych oraz konserwowany bez stosowania mrożenia lub wysokich temperatur.
Zaopatruje komórki organizmu w składniki odżywcze niezbędne dla zachowania
zdrowia. W zestawieniu z innymi zielonymi roślinami, jęczmień ma najwyższą
zawartość chlorofilu.
Sok z młodego jęczmienia przygotowujemy rozpuszczając jedną
lub dwie łyżeczki proszku w 250 ml wody czy świeżego soku owocowego bądź
warzywnego. Napój powinno się wypijać od razu po przyrządzeniu, w przeciwnym
razie – w procesie utlenienia – traci swoje wartości odżywcze. Zalecane jest
spożycie dwóch do trzech dawek w ciągu dnia.
Nie sposób przecenić właściwości młodego jęczmienia. Niezbędne
organizmowi witaminy i minerały występują w nim w zrównoważonej dawce. Sok ze
sproszkowanej trawy zawiera 30 razy więcej witamin z grupy B niż mleko, 6 razy więcej witaminy C niż
jabłko oraz siedem razy więcej prowitaminy A niż szpinak, a także witaminę E i
kwas foliowy. Jest bogaty w cynk, mangan, potas, magnez, miedź, żelazo, wapń i selen. Zawarty
w jęczmieniu chlorofil pomaga w przypadku anemii, niedoboru białka, wrzodów
żołądka, depresji czy zapalenia zatok i wielu innych dolegliwości.
Regeneruje także naturalny przepływ energii i powstrzymuje wzrost bakterii.
Jęczmień pomaga zneutralizować działanie metali ciężkich, chroni organizm przed
truciznami, przywraca równowagę kwasową, jest też nazywany eliksirem młodości.
Zielone soki stanowią naturalną kurację zapobiegającą starzeniu, dodają bowiem
energii, odmładzają skórę i komórki oraz chronią przed ich uszkodzeniami.
Dodatkowo jęczmień wzmacnia system immunologiczny do walki z rakiem, zapobiega rozwojowi
komórek nowotworowych, regeneruje zniszczone DNA i geny.
Sok z młodego jęczmienia zapachem i smakiem (kolorem też!)
przypomina trawę. O ile barwa skłania do spróbowania, smak i woń
mogą zniechęcić do regularnego picia napoju. Można jednak trochę oszukać i
wykorzystać proszek jako jeden ze składników owocowych koktajli. Poniżej dwa
banalnie łatwe i szybkie w przygotowaniu przepisy na smoothies, w których
jęczmień będzie niewyczuwalny!
1. Miksujemy ze sobą 1 jabłko, 1 banan, 2 łyżeczki proszku z
jęczmienia oraz szklankę wody mineralnej.
2. Miksujemy ze sobą pokrojoną w kostkę ćwiartkę ananasa, jeden
banan, dwie łyżeczki proszku z jęczmienia.
Z użyciem jęczmienia można również przygotować nie tylko sosy i
dipy, doskonałe do sałatek, ale także śniadania i dania obiadowe. Jeśli temat
jęczmienia zainteresuje Was na tyle, że chcielibyście poznać więcej przepisów z
jego udziałem, chętnie przeznaczę na to jeden z kolejnych postów!
Źródło oraz kopalnia wiedzy na temat soku z jęczmienia: Simonsohn Barbara "Sok z młodego jęczmienia. Eliksir zdrowia i gwarancja młodości", Białystok 2014
Z niecierpliwością czekam na więcej przepisów z jęczmieniem !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko :)
Próbowałam z sokami domowej roboty i jak dla mnie smak jest okropny :P
OdpowiedzUsuń