Zmieniając swoje nawyki żywieniowe na zdrowsze, trudno definitywnie rozstać się z niektórymi przysmakami. Jednym z nich są chipsy, nieodłączni towarzysze wieczornych seansów filmowych czy spotkań z przyjaciółmi. Na rynku przekąsek nie mają konkurencji, także pod względem ilości tłuszczu. Zawarte w nich składniki są bardzo szkodliwe dla organizmu: zwiększają ryzyko zaburzeń krążenia, przyczyniają się do powstawania miażdżycy i choroby wieńcowej serca, podnoszą poziom złego cholesterolu, a spożywane w nadmiernych ilościach prowadzą do otyłości. Jednym z ich składników jest akrylamid, substancja sprzyjająca rozwojowi komórek nowotworowych. Chrupać czasem jednak można, a nawet jest to wskazane, o ile chipsy przygotujemy sami, w zdrowej wersji.
2 marchewki
2 pietruszki
pół selera
2 łyżki oliwy z oliwek
pieprz czarny świeżo mielony
rozmaryn
curry
kurkuma
pół zielonego ogórka
ząbek czosnku
mały jogurt naturalny
sól
pieprz czarny świeżo mielony
Przygotowanie:
Marchewkę, pietruszkę i seler myjemy, obieramy, a po osuszeniu kroimy w cienkie plastry i układamy na blasze (krążki selera są dość duże, więc dla wygody można dodatkowo podzielić je na ćwiartki). Do oliwy dodajemy przyprawy i tak przyrządzoną mieszanką smarujemy warzywa, najporęczniej zrobić to pędzelkiem. Chipsy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 35-40 minut. Po upieczeniu podajemy z przygotowanym wcześniej dipem. Na tarce o dużych oczkach ścieramy ogórek, a następnie mieszamy z jogurtem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku odrobiną soli i pieprzem.
Super pomysł :) szkoda ze nie mam piekarnika :( ale będąc u rodziców mogę sobie coś takiego zrobić :D
OdpowiedzUsuńKoniecznie! Piekarnik dobra rzecz, ale zawsze jest jakieś rozwiązanie (;
Usuńfajna rzecz do pochrupania i sycąca na pewno bardziej niż paczkowane chipsy:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię chipsy z marchewki, tylko zamiast curry dodaję ostrą paprykę, pyszności :D
OdpowiedzUsuństrasznie lubię takie zakąski, szczególnie wieczorem. Czasem skuszę się na zestaw marchewką z pietruszką posypane cynamonem. może to brzmi dziwnie, ale spakuje przepysznie :) nawet jako sałatka do obiadu.
OdpowiedzUsuńMuszę kiedyś spróbować :)
OdpowiedzUsuńTe chipsy do piwa są rewelacyjne. Dobry piekarnik, przepis i można osiągnąć znakomity efekt smakowy.
OdpowiedzUsuń