sobota, 28 lutego 2015

Sałatka z pieczonym indykiem

Mięso z indyka zawiera mało tłuszczu, za to sporo witamin i minerałów, jak magnez, fosfor czy potas. Jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, dlatego idealnie nadaje się na kolację. Pieczony indyk podany z warzywami stanowi pełnowartościowe i lekkostrawne danie. Ponieważ ma to być ostatni posiłek w ciągu dnia, zaspokaja głód na wiele godzin. Sałatka, na którą przepis poniżej, jest więc nie tylko smaczna i niskokaloryczna, ale przede wszystkim bardzo zdrowa i sycąca.


Potrzebujemy (na dwie porcje):

pół średniej wielkości fileta z indyka
150 gramów mieszanki sałat (np. roszponka i rukola)
pół czerwonej papryki
1/3 zielonego ogórka
10 pomidorków koktajlowych
garść orzechów włoskich
oliwa z oliwek
2 łyżeczki musztardy (ja użyłam dijon)
łyżeczka miodu
łyżeczka wody
sól morska
pieprz ziołowy

 
Przygotowanie:

Filet z indyka nacieramy marynatą przygotowaną z oliwy, soli i pieprzu. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180°C, w rękawie do pieczenia. Warzywa myjemy, ogórek obieramy i kroimy w grubą kostkę, paprykę w paski, a pomidorki przekrawamy na pół. Na talerze wykładamy sałatę, pokrojonego w plastry indyka i warzywa. Całość polewamy sosem przyrządzonym z dwóch łyżek oliwy, dwóch łyżeczek musztardy, łyżeczki miodu, odrobiny wody, soli i pieprzu. Z wierzchu posypujemy sałatkę orzechami włoskimi. 

2 komentarze:

  1. Niesamowicie to wszystko wygląda! Muszę sobie taką zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super post!
    http://seven-heaven-blog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Czytelniku,
będzie mi niezmiernie miło, jeśli zechcesz podzielić się swoją opinią, sugestią, spostrzeżeniem, wątpliwością!
W miarę możliwości postaram się rzetelnie odpowiedzieć na pytania, wyjaśnić niewyjaśnione, a w skrajnych przypadkach nawet dopowiedzieć niedopowiedziane.