poniedziałek, 9 lutego 2015

Koktajl bananowo-czekoladowy

Idealny na drugie śniadanie, koktajl z bananem i kakao, to jeden z moich ulubionych. Jest zdrowy, pożywny, niezawodny w sytuacji, gdy ma się ochotę na coś słodkiego, a jego przyrządzenie zajmuje kilka minut. Dobrze sprawdza się zimą, kiedy czas owoców sezonowych dawno minął, a na pierwsze truskawki trzeba jeszcze poczekać. Banany to bogate źródło potasu, magnezu i błonnika, który pomaga utrzymać prawidłową masę ciała. Zawierają też witaminy z grupy B oraz A, D, E. K i C, a co najważniejsze, są dostępne w sklepach i na straganach przez cały rok.  


Potrzebujemy:

1 duży banan (im bardziej dojrzały, tym słodszy smak otrzymamy)
250 ml mleka 1,5% lub roślinnego (np. kokosowe, migdałowe, ryżowe)
łyżeczka kakao
łyżeczka miodu
łyżeczka nasion słonecznika
kilka orzechów nerkowca


Przygotowanie:

Banana obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do blendera. Dodajemy kakao, miód oraz nasiona słonecznika. Wlewamy mleko i wszystko dokładnie miksujemy. Po przelaniu do szklanki posypujemy z wierzchu połówkami nerkowców. 

1 komentarz:

Czytelniku,
będzie mi niezmiernie miło, jeśli zechcesz podzielić się swoją opinią, sugestią, spostrzeżeniem, wątpliwością!
W miarę możliwości postaram się rzetelnie odpowiedzieć na pytania, wyjaśnić niewyjaśnione, a w skrajnych przypadkach nawet dopowiedzieć niedopowiedziane.