Idealny na drugie śniadanie, koktajl z bananem i kakao, to
jeden z moich ulubionych. Jest zdrowy, pożywny, niezawodny w sytuacji, gdy ma
się ochotę na coś słodkiego, a jego przyrządzenie zajmuje kilka minut. Dobrze
sprawdza się zimą, kiedy czas owoców sezonowych dawno minął, a na pierwsze truskawki
trzeba jeszcze poczekać. Banany to bogate źródło potasu, magnezu i błonnika,
który pomaga utrzymać prawidłową masę ciała. Zawierają też witaminy z grupy B
oraz A, D, E. K i C, a co najważniejsze, są dostępne w sklepach i na straganach
przez cały rok.
Potrzebujemy:
1 duży banan (im bardziej dojrzały, tym słodszy smak
otrzymamy)
250 ml mleka 1,5% lub roślinnego (np. kokosowe, migdałowe,
ryżowe)
łyżeczka kakao
łyżeczka miodu
łyżeczka nasion słonecznika
kilka orzechów nerkowca
Przygotowanie:
Banana obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do
blendera. Dodajemy kakao, miód oraz nasiona słonecznika. Wlewamy mleko i
wszystko dokładnie miksujemy. Po przelaniu do szklanki posypujemy z wierzchu
połówkami nerkowców.
Jeden z najlepszych smaków :)
OdpowiedzUsuń