poniedziałek, 2 marca 2015

Ciasto jaglane z jabłkami

Gdy dopadnie nas ochota na coś słodkiego, doskonałym zamiennikiem łakoci są zdrowe desery. Najlepiej, gdy przyrządzamy je bez dodatku cukru, wykorzystując naturalną słodycz owoców lub miodu. Ciasto z kaszy jaglanej i jabłek stanowi znakomitą alternatywę dla wysokokalorycznych wypieków, jest łatwe w przygotowaniu, a do tego nie zawiera glutenu. Po upieczeniu, na wierzchu tworzy się chrupiąca skorupka; w środku natomiast ciasto jest wilgotne i długo pozostaje świeże.


Potrzebujemy:

1,5 kilograma jabłek (ja użyłam szarej renety)
300 gramów surowej kaszy jaglanej
2 łyżki miodu (szara reneta to dość kwaśne jabłka - im słodsze, tym mniej miodu można użyć)
łyżeczka cynamonu (najlepiej świeżo startego)
garść rodzynek


Wykonanie:

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy kaszę, miód, cynamon i rodzynki, a następnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Przekładamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (wąska, prostokątna forma). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 90 minut, aż ciasto zarumieni się na złoty kolor. Wyjmujemy z formy dopiero, gdy całkowicie wystygnie.


2 komentarze:

  1. Wow nie dość ,że zdrowe to jeszcze na pewno przepyszne ! Super przepis ;)

    http://przyszlosczapisanawterazniejszosci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie! :-) aż zgłodniałam i zaraz pójdę coś zjeść, hehe buziaki
    jasne, ja juz obserwuje i czekam na uczciwy rewanż:

    http://nataliazarzycka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Czytelniku,
będzie mi niezmiernie miło, jeśli zechcesz podzielić się swoją opinią, sugestią, spostrzeżeniem, wątpliwością!
W miarę możliwości postaram się rzetelnie odpowiedzieć na pytania, wyjaśnić niewyjaśnione, a w skrajnych przypadkach nawet dopowiedzieć niedopowiedziane.