Potrzebujemy:
1,5 kilograma jabłek (ja użyłam szarej renety)
300 gramów surowej kaszy jaglanej
2 łyżki miodu (szara reneta to dość kwaśne jabłka - im słodsze, tym mniej miodu można użyć)
łyżeczka cynamonu (najlepiej świeżo startego)
garść rodzynek
Wykonanie:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy kaszę, miód, cynamon i rodzynki, a następnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Przekładamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (wąska, prostokątna forma). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 90 minut, aż ciasto zarumieni się na złoty kolor. Wyjmujemy z formy dopiero, gdy całkowicie wystygnie.
Wow nie dość ,że zdrowe to jeszcze na pewno przepyszne ! Super przepis ;)
OdpowiedzUsuńhttp://przyszlosczapisanawterazniejszosci.blogspot.com/
Wygląda pysznie! :-) aż zgłodniałam i zaraz pójdę coś zjeść, hehe buziaki
OdpowiedzUsuńjasne, ja juz obserwuje i czekam na uczciwy rewanż:
http://nataliazarzycka.blogspot.com/