piątek, 23 stycznia 2015

Koktajl bananowy z płatkami owsianymi i twarogiem

Koktajl, na który przepis podaję poniżej, jest niezwykle łatwy do przygotowania. Nie trzeba także szykować specjalnej listy zakupów, bo sympatycy zdrowego odżywiania większość składników mają prawdopodobnie w kuchni. Świetnie sprawdza się jako drugie śniadanie lub dodatek do posiłku potreningowego. Jest dość gęsty, przez co praktyczniejszą metodą niż wypicie go, jest zjedzenie łyżką. Jeśli ktoś preferuje jednak nieco rzadszą konsystencję, możemy dodać miej twarogu lub dolać odrobinę odtłuszczonego mleka.


Potrzebujemy:

dojrzały banan
20 gramów płatków owsianych (dwie łyżki)
60 gramów twarogu półtłustego
mały jogurt naturalny
łyżeczka miodu
łyżeczka nasion słonecznika
łyżka siemienia lnianego


Wykonanie:

Płatki owsiane moczymy kilka minut w gorącej wodzie, aż zmiękną, po czym przekładamy je do blendera. Dodajemy pokrojony banan, twaróg, miód i siemię lniane. Całość dokładnie miksujemy. Po przelaniu do szklanki, gotowy koktajl dekorujemy z wierzchu nasionami słonecznika. 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czytelniku,
będzie mi niezmiernie miło, jeśli zechcesz podzielić się swoją opinią, sugestią, spostrzeżeniem, wątpliwością!
W miarę możliwości postaram się rzetelnie odpowiedzieć na pytania, wyjaśnić niewyjaśnione, a w skrajnych przypadkach nawet dopowiedzieć niedopowiedziane.