Może odrobinę przewrotnie, ale pierwszy post nie będzie wstępem, autoprezentacją ani wyjaśnieniem, skąd i dlaczego. Na to pewnie przyjdzie jeszcze pora, a tymczasem zostawiam Was z przepisem na przepyszne ciasteczka owsiane bez dodatku mąki i cukru. Przyrządza się je szybko, są bardzo zdrowe i pożywne, a do tego doskonale sprawdzają się jako zamiennik słodyczy, podane do kawy lub jako deser. Dwa ciastka wystarczą, aby zaspokoić głód i skutecznie uprzyjemnić sobie dzień, styczniowy i nie tylko!
Potrzebujemy:
100
gramów płatków owsianych
100
gramów ulubionych orzechów (ja użyłam włoskich,
laskowych i nerkowców)
100
gramów suszonych owoców (bardzo dobrze sprawdzają się
wiśnie i żurawina)
50
gramów nasion (pestki słonecznika, pestki dyni, czarny
sezam)
4 łyżki miodu
2 białka
Wykonanie:
Orzechy siekamy i wrzucamy do miski razem z płatkami
owsianymi, suszonymi owocami oraz nasionami. Dodajemy miód i lekko roztrzepane
widelcem białka. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Na blachę wyłożoną
papierem do pieczenia nakładamy łyżką masę, nadając jej ciasteczkowy kształt.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 16 minut. Ciastka powinny upiec się na
złoto-brązowy kolor.
Podajemy przestygnięte. Znikają błyskawicznie!
Wyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPowodzenia w blogowaniu
Dziękuję!
UsuńZrobiłam dzisiaj ciasteczka i są przepyszne! Czekam z niecierpliwością na dalsze przepisy. Pozdrawiam:*
OdpowiedzUsuńmam zamiar zrobić te ciasteczka bo prezentują się bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńobserwuję i zapraszam :)
http://kosmetycznadama.blogspot.com/
Uwielbiam takie zdrowe zamienniki :)
OdpowiedzUsuńhttp://przyszlosczapisanawterazniejszosci.blogspot.com/