środa, 30 września 2015

Drobiowe fitburgery

Dzisiejsza propozycja na danie obiadowe to zdrowe burgery. Klasyczną jasną bułkę zastępuje tutaj pieczywo razowe, smażonego na głębokim tłuszczu kotleta - grillowane mięso z indyka, a kaloryczne sosy - własnoręcznie przygotowany ketchup, a do tego wszystkiego solidna porcja świeżych warzyw.. Tak przygotowana kanapka stanowi świetną alternatywę dla wszystkich amatorów fast foodów, jak i racjonalnego odżywiania. Zapewnia uczucie sytości na kilka godzin i jest szybka w przygotowaniu. Z okazji dnia chłopaka - dla wszystkich twardzieli dbających o zdrowie - najlepsze życzenia!


Potrzebujemy (na 2 burgery):

300 gramów mielonego mięsa z piersi indyka (najlepiej zmielić filet samemu lub poprosić, by pani w sklepie zrobiła to na naszych oczach - z mielonym mięsem bywa różnie)
2 duże razowe bułki
1 jajko
1 szalotka
1 pomidor
2 garści roszponki
kiełki lucerny (lub inne ulubione)
oliwa z oliwek
sól morska
pieprz czarny grubo mielony

sos pomidorowy:

3 średnie pomidory lima
ząbek czosnku
pół szalotki
1 papryczka chilli
2 łyżeczki musztardy Dijon
1 łyżeczka miodu
3 łyżeczki octu jabłkowego
szczypta sproszkowanej słodkiej papryki do smaku
sól morska
pieprz


 

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania sosu pomidorowego. W tym celu do gotującej się wody wrzucamy pomidory lima, wyłączamy gaz i pozostawiamy je w wodzie na 10-15 minut. Do pojemnika blendera wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek, dodajemy musztardę Dijon, ocet jabłkowy, miód, chilli, słodką papryką, sól, pieprz. Pomidory wyciągamy z wody i lekko nacinamy na środku tak, żeby łatwo odeszła z nich skórka, po czym obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy je do pozostałych składników i blendujemy. Powstały sos przecedzamy przez sitko, przelewamy do garnka i gotujemy na małym ogniu do momentu odparowania wody, aż zgęstnieje. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Do zmielonego mięsa z indyka dodajemy jajko, drobno posiekaną cebulę, sól morską i pieprz. Mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy łyżeczkę wody, żeby mięso się lepiej związało. Formujemy kotlety o grubości ok. 2 cm. Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso ok. 5-7 minut na jednej stronie (aż do zarumienienia). Kiedy kolety się smażą, do piekarnika rozgrzanego do 180°C wkładamy na 2 minuty przekrojone na pół bułki. Po tym czasie obie połówki smarujemy sosem, układamy kolejno kotlet, pokrojoną w krążki cebulę, pomidor, kiełki i roszponkę. By burger trzymał pion, w jego środek wbijamy patyczek do szaszłyka.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czytelniku,
będzie mi niezmiernie miło, jeśli zechcesz podzielić się swoją opinią, sugestią, spostrzeżeniem, wątpliwością!
W miarę możliwości postaram się rzetelnie odpowiedzieć na pytania, wyjaśnić niewyjaśnione, a w skrajnych przypadkach nawet dopowiedzieć niedopowiedziane.