piątek, 20 lutego 2015

Chipsy warzywne z jogurtowym dipem ogórkowo-czosnkowym

Zmieniając swoje nawyki żywieniowe na zdrowsze, trudno definitywnie rozstać się z niektórymi przysmakami. Jednym z nich są chipsy, nieodłączni towarzysze wieczornych seansów filmowych czy spotkań z przyjaciółmi. Na rynku przekąsek nie mają konkurencji, także pod względem ilości tłuszczu. Zawarte w nich składniki są bardzo szkodliwe dla organizmu: zwiększają ryzyko zaburzeń krążenia, przyczyniają się do powstawania miażdżycy i choroby wieńcowej serca, podnoszą poziom złego cholesterolu, a spożywane w nadmiernych ilościach prowadzą do otyłości. Jednym z ich składników jest akrylamid, substancja sprzyjająca rozwojowi komórek nowotworowych. Chrupać czasem jednak można, a nawet jest to wskazane, o ile chipsy przygotujemy sami, w zdrowej wersji.


Potrzebujemy (na porcję dla dwóch osób lub jednej naprawdę głodnej):

2 marchewki
2 pietruszki
pół selera
2 łyżki oliwy z oliwek
pieprz czarny świeżo mielony
rozmaryn
curry
kurkuma 

pół zielonego ogórka
ząbek czosnku
mały jogurt naturalny
sól
pieprz czarny świeżo mielony


Przygotowanie:

Marchewkę, pietruszkę i seler myjemy, obieramy, a po osuszeniu kroimy w cienkie plastry i układamy na blasze (krążki selera są dość duże, więc dla wygody można dodatkowo podzielić je na ćwiartki). Do oliwy dodajemy przyprawy i tak przyrządzoną mieszanką smarujemy warzywa, najporęczniej zrobić to pędzelkiem. Chipsy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 35-40 minut. Po upieczeniu podajemy z przygotowanym wcześniej dipem. Na tarce o dużych oczkach ścieramy ogórek, a następnie mieszamy z jogurtem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku odrobiną soli i pieprzem.


7 komentarzy:

  1. Super pomysł :) szkoda ze nie mam piekarnika :( ale będąc u rodziców mogę sobie coś takiego zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! Piekarnik dobra rzecz, ale zawsze jest jakieś rozwiązanie (;

      Usuń
  2. fajna rzecz do pochrupania i sycąca na pewno bardziej niż paczkowane chipsy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię chipsy z marchewki, tylko zamiast curry dodaję ostrą paprykę, pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
  4. strasznie lubię takie zakąski, szczególnie wieczorem. Czasem skuszę się na zestaw marchewką z pietruszką posypane cynamonem. może to brzmi dziwnie, ale spakuje przepysznie :) nawet jako sałatka do obiadu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Te chipsy do piwa są rewelacyjne. Dobry piekarnik, przepis i można osiągnąć znakomity efekt smakowy.

    OdpowiedzUsuń

Czytelniku,
będzie mi niezmiernie miło, jeśli zechcesz podzielić się swoją opinią, sugestią, spostrzeżeniem, wątpliwością!
W miarę możliwości postaram się rzetelnie odpowiedzieć na pytania, wyjaśnić niewyjaśnione, a w skrajnych przypadkach nawet dopowiedzieć niedopowiedziane.