środa, 22 kwietnia 2015

Sałatka ze świeżym szpinakiem, grillowanym kurczakiem i ananasem

Sałatka, na którą przepis podaję poniżej, jest przepyszna, zdrowa i lekka. Doskonale nadaje się na obiad lub kolację; można też przygotować odpowiednio dużą porcję na spotkanie w większym gronie. Z delikatnym smakiem kurczaka i szpinaku kontrastuje ostro-kwaśny sos na bazie tabasco. Wyrazisty aromat limonki dodaje całości świeżego, cytrusowego akcentu, co w połączeniu ze słodyczą ananasa gwarantuje niezapomniane doznanie kulinarne (nie miało zabrzmieć tak patetycznie!).


Potrzebujemy (na dwie porcje):

100 gramów świeżego szpinaku
filet z piersi kurczaka
2 plastry świeżego, obranego ze skóry ananasa
pół czerwonej cebuli
cytryna
oliwa z oliwek
łyżeczka tabasco
łyżka świeżego startego imbiru
ząbek czosnku
starta skórka z połowy limonki
sok z limonki
łyżka brązowego cukru
sól morska
pieprz czarny świeżo mielony


Przygotowanie:

Szpinak płuczemy i osuszamy. W misce przygotowujemy sos: mieszamy oliwę, tabasco, imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok i skórkę z limonki oraz cukier. Pierś z kurczaka myjemy, po czym nacinamy ją tak, by mięso usmażyło się równomiernie. Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę, układamy na niej filet i przyprawiamy go solą oraz pieprzem. Obok kładziemy posłodzone odrobiną brązowego cukru plastry ananasa, krążki cebuli i połówkę cytryny. Smażymy na średnim ogniu przez 5 minut z każdej strony. Po zdjęciu z patelni mięso, ananas i cebulę kroimy w kostkę, dodajemy szpinak, sos i wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy z podpieczonym w piekarniku ciemnym pieczywem.

 

1 komentarz:

  1. Według mnie naprawdę blog jest świetny a to, że lubię warzywa napewno wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Czytelniku,
będzie mi niezmiernie miło, jeśli zechcesz podzielić się swoją opinią, sugestią, spostrzeżeniem, wątpliwością!
W miarę możliwości postaram się rzetelnie odpowiedzieć na pytania, wyjaśnić niewyjaśnione, a w skrajnych przypadkach nawet dopowiedzieć niedopowiedziane.