Potrzebujemy (na cztery porcje):
4 dojrzałe (warunek konieczny!) awokado
pół świeżego ananasa
czerwona papryka
2 pomidory
2 czerwone cebule
papryczka chili
łyżeczka świeżego, startego na drobnych oczkach imbiru
świeża kolendra
sok z całej limonki
oliwa z oliwek
sól
pieprz świeżo mielony
Przygotowanie:
Obrany ananas oraz umyte i pozbawione gniazd nasiennych pomidory i paprykę kroimy w małą kostkę. Cebulę, papryczkę chili i kolendrę drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy wraz z dwiema łyżeczkami soku z limonki, trzema łyżkami oliwy oraz przyprawami. Odstawiamy do przegryzienia. Awokado przekrawamy wzdłuż, usuwamy z nich pestki i smarujemy miąższ dwiema łyżkami oliwy i soku z limonki. Na grillowej patelni rozgrzewamy oliwę (jeśli grillujemy na świeżym powietrzu, ten krok pomijamy), a następnie układamy na niej połówki awokado, miąższem do dołu i smażymy 2-3 minuty. Przekładamy na drugą stronę i grillujemy jeszcze minutę. Przed podaniem nadziewamy przygotowaną wcześniej salsą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Czytelniku,
będzie mi niezmiernie miło, jeśli zechcesz podzielić się swoją opinią, sugestią, spostrzeżeniem, wątpliwością!
W miarę możliwości postaram się rzetelnie odpowiedzieć na pytania, wyjaśnić niewyjaśnione, a w skrajnych przypadkach nawet dopowiedzieć niedopowiedziane.