czwartek, 6 sierpnia 2015

Grillowane awokado z salsą z warzyw i ananasa

Sezon grillowy w pełni, a ociekające tłuszczem steki, kiełbasy i karkówki nie sprzyjają walce o szczupłą sylwetkę. Alternatywą dla nich mogą być podane na przeróżne sposoby grillowane warzywa z dodatkami. Propozycją takiego dania, w wersji wegańskiej, jest nadziewano awokado. Zawarte w nim składniki obniżają poziom cholesterolu, zapobiegają chorobom serca, przyczyniają się do regulacji ciśnienia krwi. Choć jest to jedno z najbardziej kalorycznych owoców, nie warto wykluczać go z diety, bo zawiera cenne dla organizmu zdrowe tłuszcze. Potrawę możemy przyrządzić na tradycyjnym grillu lub w domu, na grillowej patelni. Jej przygotowanie zajmuje pół godziny.


Potrzebujemy (na cztery porcje):

4 dojrzałe (warunek konieczny!) awokado
pół świeżego ananasa
czerwona papryka
2 pomidory
2 czerwone cebule
papryczka chili
łyżeczka świeżego, startego na drobnych oczkach imbiru
świeża kolendra
sok z całej limonki
oliwa z oliwek
sól
pieprz świeżo mielony


Przygotowanie:

Obrany ananas oraz umyte i pozbawione gniazd nasiennych pomidory i paprykę kroimy w małą kostkę. Cebulę, papryczkę chili i kolendrę drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy wraz z dwiema łyżeczkami soku z limonki, trzema łyżkami oliwy oraz przyprawami. Odstawiamy do przegryzienia. Awokado przekrawamy wzdłuż, usuwamy z nich pestki i smarujemy miąższ dwiema łyżkami oliwy i soku z limonki. Na grillowej patelni rozgrzewamy oliwę (jeśli grillujemy na świeżym powietrzu, ten krok pomijamy), a następnie układamy na niej połówki awokado, miąższem do dołu i smażymy 2-3 minuty. Przekładamy na drugą stronę i grillujemy jeszcze minutę. Przed podaniem nadziewamy przygotowaną wcześniej salsą.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czytelniku,
będzie mi niezmiernie miło, jeśli zechcesz podzielić się swoją opinią, sugestią, spostrzeżeniem, wątpliwością!
W miarę możliwości postaram się rzetelnie odpowiedzieć na pytania, wyjaśnić niewyjaśnione, a w skrajnych przypadkach nawet dopowiedzieć niedopowiedziane.