wtorek, 1 września 2015

Pełnoziarniste tagiatelle z borówkami i jogurtem greckim

Sezon na owoce powoli dobiega końca, warto więc wykorzystać ostatnią możliwość, by je zamrozić lub... podać z makaronem. Borówki zawierają witaminy A, B, B, E, PP oraz potas, żelazo, cynk, wapń, miedź. Reguluje procesy trawienne, przyczynia się do poprawy wzroku, wspomagają walkę z miażdżycą. Duża ilość zawartych w owocach przeciwutleniaczy ma działanie antynowotworowe. Spożywanie borówek wpływa na opóźnienie procesów starzenia się organizmu. Taki obiad zapewnia uczucie sytości na kilka godzin, jest błyskawiczny w przygotowaniu i zdrowy, o ile użyjemy makaronu z pełnego ziarna, biały cukier zastąpimy miodem lub cukrem brązowym, a słodzony jogurt owocowy - naturalnym. 



Potrzebujemy (na dwie porcje):

200 gramów pełnoziarnistego makaronu tagiatelle (wstążki)
pół kilograma świeżych borówek
mały jogurt naturalny typu greckiego
łyżka miodu lub brązowego cukru
sok z połowy limonki
listki świeżej mięty do ozdoby



Przygotowanie:

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Borówki płuczemy, odsączamy i przekładamy do miski. Dodajemy jogurt i miód lub brązowy cukier, dokładnie mieszamy; borówki możemy delikatnie rozgnieść łyżką. Całość skrapiamy sokiem z limonki. Na talerzach układamy ugotowany makaron i polewamy go owocowym sosem. Dekorujemy listkami mięty.

1 komentarz:

  1. Bardzo pyszny posiłek. Dla osób trenujących taka zdrowa i smaczna odmiana w kuchni na pewno się przyda

    OdpowiedzUsuń

Czytelniku,
będzie mi niezmiernie miło, jeśli zechcesz podzielić się swoją opinią, sugestią, spostrzeżeniem, wątpliwością!
W miarę możliwości postaram się rzetelnie odpowiedzieć na pytania, wyjaśnić niewyjaśnione, a w skrajnych przypadkach nawet dopowiedzieć niedopowiedziane.