środa, 21 października 2015

Rozgrzewająca herbata na jesień

Sezon na ciepłe swetry, wieczory pod kocem i przeziębienia rozpoczął się na dobre, Istnieją jednak triki, które sprawiają, że oczekiwanie na wiosnę staje się przyjemniejsze. Są także produkty zwiększające odporność, a co za tym idzie - chroniące organizm przed uporczywymi grypami i anginami. Jak zatem połączyć oba patenty na bezinwazyjne przetrwanie jesieni? Nic prostszego, wystarczy zaparzyć herbaty! Doprawiona odpowiednimi dodatkami nie tylko rozgrzewa zmarznięte dłonie, ale przede wszystkim posiada właściwości lecznicze, a do tego obłędnie pachnie, wygląda i smakuje. 


Potrzebujemy:

torebka (lub w przypadku liściastej - szczypta) ulubionej herbaty
łyżeczka miodu
pół pomarańczy
laski cynamonu
świeży imbir
goździki
gwiazdka anyżowa
pistacje

Przygotowanie:

Herbatę zalewamy wrzątkiem i czekamy parę minut, aż się zaparzy. Pomarańczę kroimy na części. Jedną w całości dodajemy do naparu, z drugiej wyciskamy sok (ważne, żeby herbata zdążyła odrobinę przestygnąć, dodanie pomarańczy do wrzątku pozbawi ją właściwości zdrowotnych). Dorzucamy goździki, pistacje, gwiazdkę anyżową. Dodajemy starty imbir oraz dwie laski cynamonu. Na koniec dosładzamy łyżeczką miodu i mieszamy.


Właściwości lecznicze poszczególnych składników:

miód - zawiera duże ilości witamin A, C oraz witamin z grupy B, a także potas, magnez, żelazo, wapń i fosfor; wzmacnia wydolność serca, działa bakteriobójczo, a co szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym - wzmacnia, uodparnia i regeneruje organizm

pomarańcza - jak wszystkie cytrusy, jest znakomitym źródłem witaminy C (już jedna pomarańcza pokrywa dziennie zapotrzebowanie na tę witaminę), a także witamin z grupy B i beta-karotenu; ponadto wypłukuje toksyny z organizmu, poprawia odporność, wspomaga przyswajanie żelaza, działa antywirusowo i bakteriobójczo, dzięki czemu przyczynia się do walki z chorobami dróg oddechowych

cynamon - posiada właściwości antygrzybiczne, antybakteryjne, a nawet antynowotworowe; jest źródłem błonnika, żelaza i wapnia, a także opóźnia proces starzenia się komórek; ma właściwości rozgrzewające, dlatego warto sięgać po niego zwłaszcza przy wychłodzeniu organizmu oraz podczas przeziębienia

imbir - od lat stosowany jako domowy środek o działaniu leczniczym, a jego właściwości są nieocenione:usprawnia trawienie, zapobiega migrenom, łagodzi bóle stawów, a co szczególnie istotne, pomaga przy infekcjach górnych dróg oddechowych, chroniąc przed przeziębieniem

goździki - likwidują infekcje i zapalenia, wzmacniają układ odpornościowy, ułatwiają zasypianie; oprócz tego opóźniają procesy starzenia się organizmu i zmniejszają ryzyko powstawania nowotworów

anyż - korzystnie wpływa na proces trawienia, działa przeciwgrzybicznie i antybakretyjnie; szczególnie zalecany jest podczas leczenia górnych dróg oddechowych

pistacje - zmniejszają poziom złego cholesterolu, korzystnie działają na oczy, zawierają cenny błonnik i witaminy.

2 komentarze:

  1. super blog i wpis! zaprasza do mnie tez obs/kom ;> http://eathealthilyandkeepfit.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Akurat takiego przepisu potrzebowałam :). Idzie zima i taka herbata na obecną porę jest jak znalazł. Jestem wielką miłośniczką herbaty. Najbardziej smakują mi herbaty zielone, które piję zamiast kawy. Zawsze zwracam uwagę na sposób ich parzenia. Do tego celu używam przede wszystkim dzbanka z zaparzaczem, który kupiłam swego czasu na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/kawa-i-herbata. Ważną sprawą jest np. czas parzenia herbaty. Powinien być on zawsze odpowiednio długi.

    OdpowiedzUsuń

Czytelniku,
będzie mi niezmiernie miło, jeśli zechcesz podzielić się swoją opinią, sugestią, spostrzeżeniem, wątpliwością!
W miarę możliwości postaram się rzetelnie odpowiedzieć na pytania, wyjaśnić niewyjaśnione, a w skrajnych przypadkach nawet dopowiedzieć niedopowiedziane.