Spaghetti z czosnkiem, oliwą i ostrą papryczką to jedno z najszybszych i najłatwiejszych w przygotowaniu dań, jakie przyrządzałam. Do jego wykonania nie potrzeba wyszukanych składników ani umiejętności kulinarnych, a dodatkowo jest niezwykle zdrowe. Makaron z pełnego ziarna to cenne źródło błonnika i witamin, powoli podnosi poziom cukru we krwi, a także na kilka godzin zapewnia uczucie sytości, co zapobiega podjadaniu między posiłkami. Chili przyspiesza przemianę materii, dzięki czemu szybciej spalamy kalorie; obniża też poziom cholesterolu. Pietruszka zawiera z kolei wiele witamin, soli mineralnych i żelaza. Przyrządzony z takich składników obiad jest więc zdrowy, wspomaga odchudzanie i nie wymaga spędzenia w kuchni dłużej niż pół godziny.
Potrzebujemy (na dwie porcje):
200 gramów pełnoziarnistego makaronu spaghetti
4 ząbki czosnku
2 małe papryczki chili
natka pietruszki
oliwa z oliwek
sól morska
pieprz czarny świeżo mielony
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie (około 1/4 czasu krócej, niż podano na opakowaniu) i odcedzamy. Kroimy drobno czosnek i papryczki, usuwając z nich gniazda nasienne. Pietruszkę siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i chwilę podsmażamy na niej czosnek. Dodajemy makaron, papryczkę, sól i pieprz przez cały czas intensywnie mieszając. Smażymy 3 minuty, pod koniec posypując całość pietruszką.
Smakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuńUwielbiam spaghetti.
Pozdrawiam.
nataa-natkaa.blogspot.com
Przepis z programu Kasi Bosackiej "Wiem co jem". Jedno z moich ulubionych dań! :)
OdpowiedzUsuńSpaghetti to ja lubię :) Wygląda całkiem fajnie :P
OdpowiedzUsuńMmm... kocham makarony pod każdą postacią:) Ten przepis to coś dla mnie-szybko i prosto:)
OdpowiedzUsuń