piątek, 18 września 2015

Dyniowe muffiny z mąki razowej

Jednym z powodów, dla których można lubić jesień, jest sezon dyniowy. Zupa z dyni, dynia pieczona, dyniowe placki - to tylko kilka z licznych możliwości, jakie pomarańczowe warzywo otwiera przed nami w kuchni. Dodatkowo jest niezwykle zdrowe: wspomaga odchudzanie, wzmacnia odporność, odkwasza organizm. Dziś przepis na muffiny dyniowe w zdrowej odsłonie. Przygotowane z mąki razowej, miodu i oliwy nie tuczą, są słodkie, puszyste i świetnie nadają się na przekąskę pomiędzy posiłkami czy podwieczorek, dodatkowo ich przygotowanie jest błyskawiczne, ale uwaga... trudno poprzestać na jednym!


Potrzebujemy (na 12 muffinów):

200 gramów startej surowej dyni
1,5 szklanki mąki razowej
1/3 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1/2 szklanki płynnego miodu
2 jajka
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
garść orzechów włoskich


Przygotowanie:

Orzechy drobno siekamy i przez chwilę podsmażamy na suchej patelni. W misce mieszamy mąkę z cukrem. Dodajemy proszek do pieczenia, sodę, sól, dynię, oliwę i miód. Delikatnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Dodajemy orzechy i jeszcze chwilę mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Papilotki napełniamy masą do 2/3 wysokości (pamiętajmy, że urosną!). Pieczemy przez 20 minut.

 

3 komentarze:

  1. Witam czy dynia ma być obrane ze skórki ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Osobiście nie przepraszam za dynią, ale mój mąż ją uwielbia - tak jak słodycze. Może Twoje muffini połączą sympatię mojego męża do dyni i do słodyczy? Postaram się skorzystać z Twojego przepisu:).
    Fajny blog, Obserwuje i namawiam do rewizyty i rewanżu;).

    OdpowiedzUsuń

Czytelniku,
będzie mi niezmiernie miło, jeśli zechcesz podzielić się swoją opinią, sugestią, spostrzeżeniem, wątpliwością!
W miarę możliwości postaram się rzetelnie odpowiedzieć na pytania, wyjaśnić niewyjaśnione, a w skrajnych przypadkach nawet dopowiedzieć niedopowiedziane.