Potrzebujemy (na 12 muffinów):
200 gramów startej surowej dyni
1,5 szklanki mąki razowej
1/3 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1/2 szklanki płynnego miodu
2 jajka
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
garść orzechów włoskich
Przygotowanie:
Orzechy drobno siekamy i przez chwilę podsmażamy na suchej patelni. W misce mieszamy mąkę z cukrem. Dodajemy proszek do pieczenia, sodę, sól, dynię, oliwę i miód. Delikatnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Dodajemy orzechy i jeszcze chwilę mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Papilotki napełniamy masą do 2/3 wysokości (pamiętajmy, że urosną!). Pieczemy przez 20 minut.
Witam czy dynia ma być obrane ze skórki ?
OdpowiedzUsuńTak tak, oczywiście!
UsuńOsobiście nie przepraszam za dynią, ale mój mąż ją uwielbia - tak jak słodycze. Może Twoje muffini połączą sympatię mojego męża do dyni i do słodyczy? Postaram się skorzystać z Twojego przepisu:).
OdpowiedzUsuńFajny blog, Obserwuje i namawiam do rewizyty i rewanżu;).